image desc

Reklam Stratejisi

Müşterilerinizin rakibinizin ürünü yerine ürününüzü seçmesini istiyorsanız, müşterilerinize doğru şekilde ulaşmanız ve ürününüz hakkında farkındalık yaratmanız gerekir. Müşterilerinizin ürününüzün varlığından ve neler sunabileceğinden haberdar olmasını sağlamak için doğru reklam stratejisine ihtiyacınız var. Bir reklam stratejisi, müşterilerinizi ürününüzü satın almaya ikna ederek satışlarınızı artırmada hayati bir rol oynar. Bu nedenle, reklam stratejisi kavramını öğrenmek zorunludur

Bir reklam stratejisi, müşterilerinize ulaşmak ve onları ürünlerinizi almaya ikna etmek için adım adım bir plan olarak tanımlanabilir. İyi planlanmış bir reklam stratejisi yalnızca ürününüzün faydalarını iletmekle kalmaz, aynı zamanda müşterilerinizi rakiplerinizin sonuçları yerine ürününüzü seçmeye ikna eder.

Reklam, ürününüzü veya hizmetinizi tanıtmanın bir yöntemidir. Reklamın amacı, ürününüzü ve hizmetinizi satın almak için para ödemeye razı olan kişilere ulaşmaktır. Reklam stratejisi, müşterilerinizi rakiplerinizin ürün veya hizmetleri yerine ürününüzü ve hizmetinizi seçmeye ikna etmek için adım adım bir plandır. Etkili bir reklam stratejisi size maksimum yatırım getirisi sağlar. Bu nedenle ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için doğru reklam stratejisini seçmek gerekir. Geçmişte sizin için işe yarayan reklamcılık stratejisinin şu anda sizin için de çalışması gerekmiyor, çünkü insanlar gereksinimdeki değişikliğe neden olan algı değişikliklerini değiştiriyorlar.

Bir Reklam Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

1) Reklamın amacını belirleyin İlk adım, reklamın amacını belirlemektir. Reklam vermek istediğiniz farklı amaçlar olabilir. Örneğin, satışları artırmak, yeni lansmanınızı tanıtmak için ürün, mağazadaki yaya trafiğini çekmek, web sitesindeki trafiği artırmak, insanları ürünün faydalarından haberdar etmek. Reklamın amacının netliğine sahip olmak, etkili bir reklam stratejisi oluşturma yönünde ileriye doğru atılmış bir adımdır. Ürün ve hizmetlerinizin reklamını yapmak istediğiniz medya platformlarını seçebilir, ayrıca reklam kampanyanız için ne kadar harcamak istediğinize de karar verebilirsiniz.

2) Hedef kitlenizi belirleyin Etkili bir reklam stratejisi oluşturmanın ikinci ve hatta çok önemli bir adımı, reklam stratejinizi kullanarak hedeflemek istediğiniz kitleyi belirlemektir. Odaklanmak istediğiniz kitleyi bilmek, reklam stratejinizi daha etkili hale getirir. Hedef kitlenizin dikkatini çekecek içerikler yaratacaksınız. Hedef kitlenizi belirlemek göründüğü kadar kolay değil. Hedef kitlenizi belirlemek karmaşık bir süreçtir. Hedef müşteriniz, nihayetinde ürününüzü satın alacak bir kişidir. Ürününüzü satın alacak müşterinin profilini oluşturarak hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Daha sonra, hedef müşterinizin kararını etkileyecek olan aile üyeleri, meslektaşlar, arkadaşlar vb. Gibi hedef müşterinizin etrafındaki insanların etkisini değerlendirmelisiniz. Örneğin, araba satma işindeyseniz, hedef kitleniz düzenli geliri olan kişiler olacaktır. İstikrarlı bir işi olan veya başarılı bir işi yürüten insanlar. Bu kişilerin kararları birlikte çalıştıkları kişilerden, arkadaşlarından, çocuklarından ve eşlerinden etkilenecektir. Bu nedenle, bir reklam stratejisi oluştururken bu insan grubunu hedeflemeyi unutmayın.

3) Reklam bütçenizin boyutuna karar verin Bir sonraki önemli adım, reklam kampanyanızın bütçesini belirlemektir. Reklam stratejinize karar vermeden önce reklam bütçenize karar vermeniz önemlidir. Bütçenize uymazsa stratejileriniz etkisiz olacaktır. Bütçenize uygun doğru stratejiyi seçerseniz, bazen düşük bütçeli bir reklamcılık işletmeniz için harikalar yaratabilir.

4) Reklam için medyanın seçilmesi ve programa karar verilmesi Ürününüzü ve hedef kitlenizi belirledikten sonra atmanız gereken bir sonraki adım, hedef kitlenize ulaşmak için kullanmak istediğiniz ortamı seçmektir. Gibi birçok reklam medyası var 1) Basılı medya: Gazeteler, dergiler, broşürler, posterler, afişler vb. 2) Dijital medya: web sitesi reklamcılığı, sosyal medya reklamcılığı, dünya çapında web, e-posta reklamcılığı, YouTube reklamları, Televizyon reklamları. 3) Doğrudan postalar 4) Ağızdan ağıza 5) Açık hava reklamcılığı: reklam panoları, halk otobüsleri ve taksiler gibi toplu taşıma araçlarında reklamlar. 6) Ticari fuarlar. 7) Radyo reklamcılığı Tüm bu reklam araçlarının avantajları ve dezavantajları vardır. Stratejinizi uygulamak için bir veya bir grup reklam aracı seçebilirsiniz. Örneğin, hedef kitleniz, televizyon reklamları ve gazete reklamları gibi reklam mecralarından daha yaşlı kişilerse, ürününüzün reklamını yapmak için doğru ortam seçimi olacaktır. Öte yandan, gençleri hedefliyorsanız, onlara ulaşmak için sosyal medya reklamlarını, YouTube reklamlarını ve dünya çapında ağı tercih etmelisiniz. Çünkü günümüzde çoğu genç zamanını bu platformlarda geçiriyor ve televizyon seyretmek veya gazete okumak için daha az zaman harcıyor. Bu nedenle, doğru reklam aracı, reklam stratejinizin yatırım getirisini artırmanıza yardımcı olabilir.

5) Reklam programının uygulanması Sonraki adım, reklam stratejinizi planlandığı gibi uygulamaktır. Reklam stratejilerinin uygulanmasına reklam kampanyası denir. Bir reklam kampanyası, bir reklamcılık stratejisinden farklı bir kavramdır, ancak bir reklam kampanyası oluşturmak için kılavuz olarak bir reklamcılık stratejisi kullanılır. Yönetim kurulu genelinde tutarlılık sağlamak çok önemli olduğu için. Müzik, sanat eseri, görseller gibi reklam kampanyanızın parçası olan her şey, reklam stratejisinde kararlaştırıldığı gibi olmalıdır. Ürününüzün reklamını birkaç reklam aracıyla yaparken tutarlılık sağlamak çok önemlidir. Farklı reklam platformlarında reklamınızın tutarlılığını sağlayan tek bir slogan, resim veya müzik parçası kullandığınızdan emin olun.

6) Reklamın etkinliğini ölçün Son adım, reklam stratejinizin etkinliğini ölçmektir. Reklam stratejinizin başarılı olup olmadığı, bir reklam stratejisinin uygulanmasıyla elde edeceğiniz yatırım getirisine bağlı olacaktır. Hedefinize ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol edin. Örneğin, satışları artırmayı hedeflediyseniz, reklam stratejinizin istenen sayıya ulaşmada ne kadar başarılı olduğunu kontrol edin.